Bilder från träffen den 7och 8 augusti

2004

En dag på strippen i Mantorp. Sammanfattning:

7 Aug
Jag och Emil (t08r) träffades tidigt på lördag morgon vid McDonalds i Tumba. Sedan bar det av ner till Mantorp. Framme möttes vi av sol och otroligt mycket människor. Vi satte oss på den enda läktare med skugga för att vänta in Spritis 360 (förare, micke_art_racing). Den stog i depån i kön med "bilar med bakhjulsdrift och överladdat". Efter lång väntan rullade äntligen 360 fram mot banan. Vid däck uppvärmingen ruskades bilen om och lite vatten skvalpade ur. Därav blev de avvisade från banan.Men efter lite snabb handpåläggning med papper så var de åter med i matchen. se film

Repan gav i sin följd, en blåst topplocks packning. Hur bilen kom hem vet jag ej. Det är något du får fråga Spritis om.

Spritis.AVI 16Mb Använd Quick Time. Filerna är rätt stora. Höger klicka och spara mål som.

Färden fortsatte, nu var målet Göteborg, där VROM Meet skulle hållas den 8 aug. En övernattning hos gästvännliga Peter (Nemesis) gav en extra energi. Det behövdes då det var rekord varmt i Göteborg.

Framme vid VROM området möttes man av hundratals volvo entusiast bilar, dock inte så många 300 som man hoppades på. Men några 300 hade hittat hit. Tråkigt nog inga från Sverige, utan några få från 300ornas moderland Holland.

Klubb ledare och grundare från V3C Volvo300Club Holland var där med sin fru. De hade bilat med sin pedantisk skötta 340 med b14 och variomatic. Bilden ovan: Här visar de upp två extra drivremmar, ifall de skulle gå av på vägen.

Många var där och sålde Begagnade volvo delar. Bland dem träffade vi på Tobbe (Tobbe rally1) med sin Volvo 340 Rsport. En special version med b19 och dubbla förgasare.

Volvo museét låg inne på området och givetvis måste det besökas.

Inne i sport avdelningen i ett hörn står denna 300 odjur. Volvo 343 Rallycross.

Historia:
Volvo 343
Volvo 343 presenterades 1976 och året därefter kammade per-Inge walfridson överraskande hem SM-titeln i Rallycross, vilket fick Volvo att göra en treårig satsning på denna gren av motorsporten.
Facit av denna satsning blev en rad nationella och internationella framgångar med ytterligare titlar

Motor: 1.61 Turbo, ca 225 hk
Största framgångar: Nordisk mästare i rallycross 1979 Börje Carlsson, Europamästare i rallycross 1980 Per-Inge Walfridson.

Fakta om bilen ovan:
Denna 343:a i Rallycrossutförande har en Turbo-laddad motor som utveklar 245 hkt.
Bilen är utrustad med ordinarie B14 motor som är uppborrad till 1628 cc. Motorn ör dessutom Turbo-matad samt utrustad med direktinsprutning och utvecklar omkring 245 hkr/DIN vid 6000 varv/min. En manuell 4-växlad växellåda är monterad i anslutning till bakaxeln i enlighet med den s k transaxelsystemet.
Karossen är standard med utan inredning och utrustad med skyddsbågar.
Vikten är ca 900 kg.

Volvo XD-1 Diesel Rekordbil

Det ser ut som en modifierad volvo 340 är i själva verket en världsmästare. Med Carl-Magnus Skogh bakom ratten slog XD-1 världsrekord för dieselbilar under 2 liters cylindervolym över flygande kilometern med 209,18 km/h
Motor: Rak 5-cylindrig dieselmotor, 1,9 Liter; 157 hk.
Transmission: Separat växellåda av formelbilstyp.
Prestanda: Toppfart ca 240 km/h.
Övrigt: Bilen byggdes och preparerades av tekniker från Volvo under ledning av Carl-Magnus Skogh.

Blandade bilder från VROM

Som avslutning hitta jag och Peter denna Daff 55 coupe. En riktig potentiell racer.
VROM avslutades med en fika på parkeringen sedan bar det av mot Stockholm igen.
Tack för denna sommar 300power gänget!