Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Emil Kempan

Sidor: [1]
1
Projekt / SV: Volvo 360 -87 Görgo
« skrivet: maj 08, 2019, 22:16:49  »
Tack för alla välkomnanden
Nu när jag känt mig lite bättre har jag passat på att såklart kopplat in poppys för det är ju en självklarhet i min ålder  ;D
Efter lite frustration och 1,5 timme så hade jag tillslut lirkat ut original stereon och ramen för att förbereda för nya stereon och högtalarna som jag har beställt.
Jag hade först tänkt att byta ut framdörrars högtalarna ifrån originalet till någon annan 4 tummare men kände att dem kunde sitta kvar då dem spelar bra och sedan att jag kunde beställa 2 st 6,5 istället i paketet med stereon och sätta dem i hatthyllan. Liksom varför byta ut nåt som låter som nytt.
Efter jag hade lirkat ut stereon så kände jag att jag ville putsa lite på interiören då den såg dammig och tråkig ut. Använda mig utav en trasa och en vanlig klädsel/vinyl tvättare från biltema  och sedan såg det nästan som nytt ut.
När jag hade putsat och skrubbat på nästan alla ytor som går att komma åt så kände jag att utsidan också behövde lite uppfräschning då den var bombarderad med pollen och smuts.
När man väl gör rent överallt så lägger du också märke till små skönhets fel som jag själv stör mig på ENORMT men är en självklarhet då det är en gammal bil. Det första jag la märke till som jag inte visste om var ett stenskott i framrutan vilket jag ska försöka lösa med en special lagnings kit som ser ut såhär ( https://pluus.se/shop/laga-reparation-bilglas-326971p.html?gclid=CjwKCAjw_MnmBRAoEiwAPRRWWwLKiy_NkWlmKQju2L7tGIsdG86ZVtB9izS23TEg6U4aCgO0uzj9KxoC2dUQAvD_BwE ) Om någon har nån tidigare erfarenhet av dem så kan dem gärna kommentera om den ens fungerar ;)
Sedan så är det ju rosten som jag vill lösa direkt men vare sig har erfarenhet eller verktyg/material till att lära mig. (Värt att lämna in på verkstad eller bara försöka lära sig?)
Efter jag putsat upp den och sköljt av allt så rullade jag in den i garaget för tork.
Nästa steg är att koppla in ljud, tona rutorna och tänka ut hur jag ska lösa rosten
Just nu går också tankarna om att lacka om den då jag alltid vilat ha en mörk färg på 360:n. Idén på var alltid att göra den svart Metallica och jag vill verkligen isåfall lacka om ALLT som går att lackera = det som inte syns också (bakom instrumentpaneler, balja) men efter diskussioner med min far så har jag märkt att då måste man verkligen slita ut allting som finns i bilen och det tar en J*vla massor tid (hänka ut motor, riva inredning) Dock är min far lackerare och har tillgång till en stor kran lackerings lokal på jobbet som han jobbar på. Men annars så funderar jag på att bara försöka putsa upp den röda färgen och stå ut med att man alltid inte kan få som man vill.  :(
Kom gärna med idéer, tips  och liknande hur jag ska gå tillväga! allting uppskattas ;)

2
Projekt / Volvo 360 -87 Görgo
« skrivet: maj 06, 2019, 21:33:49  »
Nu när man har införskaffat sig en Volvo 360 av årsmodell -87 så finns det lite att göra ;)
Det började med att sommaren 2018 satt vi och pratade på altanen med min fars kompis och då var jag inställd på att jag ville ha en v70 som förstabil men då kom iden från kompisen att jag skulle ha en ''cool'' 360 istället för det var ju det som ''gav'' något och skulle tro att han hade lite nostalgi då han hade haft en när han var i sina ungdomsdagar. Jag som själv aldrig hade hört talas om just 360 modellen utan kunde bara dem standard modellerna såsom 740 / 240 och var inte direkt insatt eller intresserad i gamla skruttna Volvos heller. Efter han berättade om hur dem gjorde på sin tid och hur dem ''börnade till däcken brann'' så var jag ännu mer skeptisk då jag ville ju ha en fräsch och plastig v70 istället. Han visade mig en bild på en 360 och till först tyckte jag dem såg ut som en typisk gubbbil som säkert skulle gå sönder och rasa efter 300 meter. Både min Far och kompisen sa att om jag skaffar en v70 skulle jag inte kunna göra någonting själv på den och då skulle dem inte alls kunna hjälpa till om något skulle gå sönder eller liknande. Den kvällen innan jag gick och la mig googlade jag upp lite bilder på olika 360 och började tänka att dem är ju ganska charmiga och unika.
Efter några veckor och efter kollat igenom exempelvis detta forum och googlat vad det var för fördelar och nackdelar med den så var jag fäst. Jag pratade med min Far och han sade att vi kunde skaffa än i början av nästa sommar för då har vi ett till garage som den kan stå i. Under tiden jag väntade på att nästa sommar skulle komma närmare så sökte jag upp ALLT som skulle vara bra att veta om Volvo 360 och vad folk har för erfarenhet av dem.
När sommaren började komma runt hörnet så frågade jag min Far om om vi hittade någon i fint skick och för bra pris om vi kunde åka och kolla på den. Far sade att vi kunde lösa det och att jag skulle hålla utkik efter en. Det kom och gick ett par fina men min Far var inställd på att vi skulle hitta en som var näst intill nybesiktad.  Då en morgon kom en notis. Blocket : Ny annons från dina bevakningar. Jag tänkte som alla innan att det är väll någon sunkig 360 uppe i umeå. Men NEJ det var en röd 87- som var besiktad bara för en dag sen med 3 ägare.  Jag tog genast en skärmbild och skickade till min Far med frågan ''`Köpa?''. När jag kom hem sedan på eftermiddagen så var Far inställd på att vi skulle åka och kolla på den fast det var så långt. Den var uppe i Gävle och vi bor i nedre delen av Östergötland. Jag kontaktade ägaren och min Far fixade en biltransport. Vi begav oss av tidigt på söndag morgon och såg fram emot en 4 timmars bilresa. När vi väl var framme så träffade vi en trevlig och go man i femtioårs åldern. Vi kollade igenom bilen och hittade ett par skavanker men inget som inte går att fixa. Vi provkörde och spann lite på en grusväg och sedan var frälsta i den och skrattade hela vägen tillbaka. Det blev affär och vi lastade upp den. Just nu har jag beställt lite stereo saker till den och tvättat lite inuti. Har inte hunnit göra så mycket under veckan nu då jag blev magsjuk dagen efter vi hade hämtat den och det har hängt i tills nu.
Lite fakta om bilen då :
En Volvo 360 2-dörrars -87
B200F
Allting är orginal

Vad är det som ska göras?
Köpa nya fälgar
Sätta in ny Stereo
Högtalare i Hatthylla
Baslåda
Högtalare i framdörrar
Tona rutor
Laga rost som finns i skärmkanterna ytterst lite.
Laga hål i avgassystemet.
Kanske sätta in sportratt.
Kanske skaffa styrservo Skicka gärna PM om du har Styrservo system till salu ;)
Kanske laka om den om min Far tillåter mig  ;D
Målet är att nästan få den till utställningsskick.
Allt detta ska vara klart till den 23 februari 2020 då jag fyller 18 och förmodligen löser körkortet.

Ska ta några fler bilder när jag kan då jag sitter inne och är magsjuk just nu ;)

3
Stereo/Styling / SV: Ljudbygge i 360*n
« skrivet: december 19, 2018, 17:23:42  »
Hej och välkommen Emil!

Ljudbygge i en Volvo 360 är väl inte det enklaste pga. begränsat utrymme.
Den enda som verkligen pysslat med detta öppet på detta forum är "Återfallet". Jag rekommenderar att du kikar igenom hans projekttråd.

Jag själv har byggt ljud i en Volvo 240 för väldigt många år sedan. Inte så svårt även om det på den tiden var mycket svårare att hitta information på internet då inte facebook, Youtube och sådant fanns och forum var ovanligare. (Oj vad gammal jag är  ;D)

Min rekommendation är att köpa så bra grejer du kan och hellre få bra delar än många billiga.
Skippa baksäteshögtalare om du inte ska ha fest med hela ditt crew inne i bilen.
Är det mest för din skull du bygger så röstar jag på ett bra kit med midbasar och diskanter i framdörrar och på brädan.
Försök att driva alla högtalare via slutsteg. Åtminstone "på min tid" så gav det mycket bättre ljud än att försöka köra något på stereons inbyggda steg på 4x50 watt.

Har ingen aning om vilken sorts bas man ska ha till din musiksmak så det får du nog leta mer info på. Lämpligen utanför dessa forums väggar.

Är ganska säker på att det finns en passande stereoram till våra bilar men vet ej vart man hittar den.

Japp så Koaxiala högtalarna är inget att rekommendera om man ska gå för ljudkvaliten? och tack för råden så ska jag börja kika påt såfort jag har tid över

4
Stereo/Styling / Ljudbygge i 360*n
« skrivet: december 13, 2018, 18:24:41  »
Tja alla har en Volvo 360 -88 som är 2-dörrars och har tänkt att sätta in enkeldin stereo för just nu sitter orginalet i. sedan att fixa lite ljud. Ljudet hade jag tänkt att de ska ändå kunna spela på bra och ge ut klart ljud.
Jag är helt nybörjare på ljud o hur man kopplar och det fungerar och vet ej hur många högtalare och hur stor bas jag behöver för att det ska spela på bra och vara balanserat. Lyssnar för det mesta på rap (z.e, och ''orten'' stilen). Passar exempelvis 240 stereo ram i 360 eller e den special för verkar inte kunna hitta någon 360 ram någonstans? Var skulle jag också kunna sätta högtalarna exempelvis ska jag ha en midbas i varje framdörr och sedan 1 i varje backsättes sidorna? eller ska jag skita i backsidorna och placera dem i hathyllan och isåfall vilka storlekar och vad blir enklast med bäst kvalite.  Hur ska jag gå tillväga med att koppla in stereon och midbasarna i dörrarna?
Vilket märke skulle också rekommenderas?
Budget ligger på cirka 0-5 k
tack i förväg Emil

5
WANTED / Mantorp Depot Östergötland
« skrivet: december 07, 2018, 10:57:16  »
Va häromdan på affären i Mantorp då jag fick syn i ögonglimpsen.
En 360 med Mörkgrön/grön Färg och ägaren ska tydligen bo i Mantorp
Någon som vet vem som äger fordonet?

6
Teknik / SV: Skaffa 360?
« skrivet: september 15, 2018, 18:22:51  »
Volvo 360 är idag en entusiast bil och inte en bruksbil där man vill ha låga driftkostnader. Reservdelar är svåra att få tag på och bilarna är oftast inte entusiast körda och skicket kan variera stort. Men bara du vet vad felet är och har reservdel är de enkla att laga.

Volvo 240/740/940 är enklare men enklast är nog en volvo v70n. V70n finner du fortfarande billiga delar på biltema och Bilia tar fortfarande emot och servar med originaldelar från lagret.

Tackar har du några tips på var jag kan införskaffa mig en mer än blocket? Också om det är några kända fel på just 360 som man borde vara vaksam över?

Välkommen hit!
Utöver blocket och detta forumet  ;) är det väl olika facebookgrupper eller andra sidor liknande blocket som gäller.
Volvo 360 kan man få vänta/leta efter ibland då det inte kryllar av dem precis. Men när man väl hittar än kostar de sällan över 10-15000 för ett bra exemplar och ibland mycket mindre än så.

Angående fel så är det inga större bekymmer med 300-serien.


Jag har råkat ut för att fästet till växelspaken spruckit och behövt svetsats/bytas. Det är inte svårt men bökigt då hela avgassystemet och transaxelröret mellan motor och växellåda måste demonteras för att komma åt.

Hjullager bak är bökigt att byta med så kan du välja bort eventuellt objekt som brummar från ett bakhjulslager så har du sparat dig en del möda/verkstadsbesök.

Dörrgångjärnen är inte heller kul med en sprint som ska slås ur/i då gångjärnen är svetsade både i dörr och dörrstolpe så det går inte demontera med skruvar som på nyare bilar. Så känn så inte framdörrarna är glappa upp/ned när du lyfter i dörrens bakkant.

Det värsta generellt är rost.


Titta speciellt på infästningen bak till bladfjädrarna. Brukar rosta och spricka upp där fästena är svetsade mot rambalken.
Här på bilden har jag kapat rambalken rätt av för att få ut bladfjäderfästet och svetsa ett nytt:



Bakaxeln kan rosta sönder så att den till slut vill spricka och böja sig.
Ganska ovanligt men hände mig:



Hoppas jag inte avskräckte dig nu och lycka till med bil-letandet!  :D

Tack för alla svar och tips uppskattas extremt mycket jag återkommer när jag själv har hittat mej en pärla  ;)

7
Teknik / SV: Skaffa 360?
« skrivet: september 11, 2018, 21:05:24  »
Välkommen hit!
Du gör helt rätt i att fundera på en 360! Liten och rolig bil. Ungefär samma effekt som en vanlig 740, men några hundra kilo lättare :) Jämfört med andra samtida Volvobilar så är även 360 lättmekad.
Motorerna och kringutrustning är i stort sett samma saker. Så mycket delar passar från 2/7/940. Sen tillgången på andra delar är det lite mersparsamt med. Både nytt och begagnat.

Tackar har du några tips på var jag kan införskaffa mig en mer än blocket? Också om det är några kända fel på just 360 som man borde vara vaksam över?

8
Teknik / Skaffa 360?
« skrivet: september 08, 2018, 18:49:14  »
Hej alla är ny här på forumet och har lite frågor angående 360:in då jag är mycket intresserad av att införskaffa mig en själv
Jag som själv inte är den mest insatt inom bilar och mekanik så undrar jag är det relativt enkelt att meka med?
Sedan om det är extra svårt att fixa delar och tillbehör tillskillnad ifrån en 740? Och om den rekommenderas som första bil när du inte kan mycket om bilar överlag?
tack för svar i förväg!

Sidor: [1]