Guide av Freedo
Fördelarna med att använda elfläkt på sin bil istället för original slirfläkt är att man kan flytta fläkten framför kylaren och få mer plats i motorrummet, motorn får bättre respons och den frigör även lite effekt. Det ger även snabbare uppvärmning av motorn och ger en jämnare driftstemperatur.
Att installera en elfläkt på Volvo 300 är en relativt enkel operation om man är lite händig och har tillgång till lite verktyg. Fläkten styrs av en sk Termokontakt (Tk i fortsättningen)
Den fungerar som en temperatur beroende strömbrytare, så när den känner av en viss temperatur så sluter den och ström kan flyta igenom, och sedan när temperaturen kommer under det bestämda så öppnar den. Man sätter Tk på ett rör i den nedre kylarslangen, så den känner av när det kylda vattnet blir för varmt och då slår den till fläkten så att vattnet kyls ner till rätt temperatur och slår sedan av när vattnet fått rätt temperatur..
Denna guiden är generell, det blir lite olika lösningar bl a beroende på vilken sorts termokontakt man har och vilka verktyg man har tillgång till. Den tar endast upp hur man installerar med en termokontakt.
Följande materiel behöver du:- Elfläkt - En modern, platt axialfläkt är att föredra då den tar minst plats och har bra luftflöde, men annars fungerar det med nästan alla förekommande fläktar, bara den är tillräckligt stor.
- Termokontakt av något slag. Det finns 2 och 3 poliga, i guiden använder vi oss av en 2 polig. Mekonomen har en Tk från Alfa Romeo 164 turbo som kostar under 100 kr, 550 000 är artikel numret.
- Ett vanligt 4 poligt relä med anslutningar 30-87 som är spolen och 85, 86 som är brytarkretsen. Det finns även 1,2,3,4 som betäckningar.
- Två sladdsäkringhållare och en säkring anpassad efter kabelarean till fläkten och en till Tk och relä. Ca 10 A (ampere) borde fungera.
- Stålrör 100-150 mm långt med en ytterdiameter på 30-35 mm.
- Mutter till TK - Kan vara lite knepigt att få tag på, då det ofta är stora gängor och lite stigning på gängan, vilket inte är så vanligt. Annars kan man svarva och gänga en hylsa själv eller låta en mekanisk verkstad göra en, det går på ca 2-300 kr.
- Slangklämmor ca 42 mm 2 st.
- Elkabel - 2,5 mm2 - 4mm2, lika delar av lämpligtvis röd och svart kabel. Du bör ha minst 5 m av varje.
- Diverse kabelskor - Beroende på vad fläkten har för anslutningar och vad TK/brytare har för anslutningar.
- Stripes, buntband, kattstrypare eller zipties - Kärt barn har många namn heter det ju. I vilket fall är de oöverträffat smidiga för att fästa upp kabel och dylikt.
Det vanligaste verktygen som du behöver:- Kabelskotång "Abikotång" för att kunna pressa kabelskor ordentligt, alt se nedan.
- Kabelskalare av något slag, en kombitång med både kabelskalare och pressare för kabelskor brukar fungera bra.
- Skruvmejslar till slangklämmor och annat.
- Vass kniv, typ mattkniv eller skalpell, för att skära av kylslangen.
- Bågfil, för att kapa röret.
- Sedan behöver du även diverse verktyg och maskiner för att kunna preparera röret som TK ska sitta på, t ex:
- Vinkelslip
- Svets.
- Borrmaskin med tillhörande borrstål.
Så här gör du:Vi börjar med att tillverka fästet till Tk, detta kan göras på flera sätt och det beror på vilka förutsättningar man har med verktyg osv, men här beskrivs ett sätt.
Kapa röret till ca 80-100 mm. Det finns inget exakt mått på hur långt röret ska vara, men ca 30 mm behövs till varje kylslang för att de ska sitta på ordentligt, sedan beror det ju på hur mycket plats din Tk behöver.
Vi behöver ha ett hål i röret som passar till muttern/hylsan. Jag använde mig av en Dremel multitool med kapskiva och kapade upp ett lite för litet hål och sedan filade upp det runt om tills hylsan precis gick att trycka dit. Har man tillgång till en stor borrmaskin och borr är det bara att borra upp till önskad dimension. Det finns massor av sätt att lösa detta på, klura ut det som passar dina förutsättningar bäst.

Nu har vi ett fint hål där vi kan fästa muttern/hylsan, så nu rullar vi fram svetsen och bränner dit den på röret. Här är det viktigt att svetsfogen blir jämn, för om det är minsta lilla por i den kommer den att läcka, så om du inte känner att du kan svetsa ordentligt, anlita en som kan.

Om allt har gått bra har vi nu ett rör med ett gängat fäste där Tk går att skruva i och som är vattentät. Om man vill ha lite finish på röret kan man med fördel lacka det, så slipper man rosten också.
Montering i bilen:Börja med att tömma ur kylvätskan, genom att lossa nedre/högra kylarslangens nedre fäste på kylaren.
Plocka sedan bort kylslangen.
Skär av den ungefär på mitten där den är lite rakare och skär sedan av en bit som motsvarar bredden som Tk behöver, så att slangen blir lika lång som innan när röret är monterat.
Tryck sedan dit slangändarna på varsin sida om röret och sätt på slangklämmorna löst, rikta in slangarna och provmontera så att det passar på vattenpumpen och kylaren. Dra åt slangklämmorna.
Kabeldragning/inkoppling:Bestäm en bra plats där reläet kan sitta, framför batteriet på nyare 360 finns ett skruvhål som fungerar bra till detta.
Skala en bit av den röda kabeln, eller motsvarande färg.
Kläm på en kabelsko som passar på batteriets pluspol, en ringkabelsko kan vara lämplig.
Dra kabeln till en sladdsäkring, max 30 cm från batteriet.
Anslut på lämpligt sätt till säkringen.
Dra kabeln vidare till Tk och kläm på en passande kabelsko och anslut till det ena stiftet.
Kläm på en till kabelsko och anslut på det andra stiftet.
Måtta sedan upp kabeln och dra den till reläet.
Skala upp änden och kläm på en kabelsko som passar anslutning 85 eller motsvarande på reläet.
Dra sedan en svart kabel eller motsvarande från reläets anslutning 86 eller motsvarande till en jordpunkt, t ex sitter det en skruv på framsidan av batterihyllan som är lämplig till detta.
Skala upp den röda kabeln och kläm på en kabelsko som passar på batteriets pluspol.
Dra den sedan till den andra sladdsäkringen och anslut den.
Dra sedan vidare till fläkten och skala upp änden och kläm på passande kabelsko.
Ta sedan den svarta kabeln och kläm på en kabelsko passande fläktens andra anslutning.
Dra kabeln till jordpunkten och kläm på en kabelsko och anslut sedan.


Nu är all inkoppling klar, fyll på kylarvätska och titta efter läckor, om allt ser bra ut
sparka igång motorn och leta igen efter läckor och kolla kylvätskenivån. Om det fortfarande ser bra ut så ta ut din elfläktskonverterade bil på en tur och njut!
Glöm inte att kontrollera kylvätskenivån efteråt, fyll på vid behov.
Kopplings schema:
Guide av NemesisTänkte kompletera med lite bilder fråm min elfläktsinstallation.
Jag har ingen tempgivare till min utan bara en strömbrytare i kupén, så jag får köra fläkten manuellt vid behov, vilket är rätt sällan...
Min fläkt är också betydligt större än Freedos, så jag fick justera plåten lite.
"Lätt" justering av plåten för att få plats med fläkten:

Elfläkt på plats:
